Gode Tips
Tips om fiske
Utgangspunktet for våre klubbturer er stort sett fra Drøbak, så det som skrives her er ment for fiske der.
Det fiskes enten poeng eller vanlig fiske på våre turer.
Poeng fiske
Med poengfiske menes at man fisker etter slag, og man får 5 poeng pr slag og 1 poeng pr kg. Det kan da kun veies inn 5 fisk av hvert slag.
Det fiskes da på forskjellige steder og dyp (fra 15 til 110m), så på disse turene gjelder det å ha med seg et rikholdig utvalg av tackler med forskjellige størrelser på krokene.
Vanlig fiske
Med vanlig fisketur menes det at vi kun fisker etter antall kg, så her foregår fiske stort sett på dyp fra 40m og ned til 110m
For begge type turer skal det fiskes med maks 3 kroker.
Det mest vanlige er da å ha et tackle med 2 kroker og en bom med et slep med 1 krok på, men man kan også bruke tackle med 3 kroker og et søkke i enden eller et tackle med 1 krok og 2 kroker på slepet. Det siste er nok mest vanlig når en fisker poeng og er ute etter flatfisken.
Det meste av fiske brukes det agn til, her brukes mest makrell og sild, men også reker, råreker og blåskjell, og en blanding av dette kalles en cocktail som gir en god lukt og mye fisk.
Det pilkes veldig lite på våre turer, men til sild og makrell så er er det pilking som regel er det beste. Vi bruker da et enkelt tackle med 2 kroker (blanke eller tyttebær kroker) og pilk, eller tackle med 3 kroker og et søkke i enden.
Utstyr
Stang
Det finnes mye og mange forskjellige stenger for havfiske, så her er det best å forhøre seg litt før enStang_snelle.jpg handler.
Dagens fiske i Drøbak kan klassifiseres som lett båtfiske da det stort sett fanges fisk opp mot en 3-4 kg. Men det tas også større fisker.
De fleste av oss bruker dermed lettere utstyr enn før.
Havfiskestenger klassifiseres vanligvis i pund (lb) og til Drøbak-fiske klarer man seg med en stang fra 12 til 30 pund med toppaksjon.
Snelle
Her brukes kun snelletypen multiplikator.
Her finnes det også mye å velge i, men skal en fiske mye så lønner det seg å legge i litt kr å kjøpe en som holder mer enn et år.
Sneller av merke Penn, Daiwa, Shimano og Abu er mest vanlige å bruke og helst uten snørefører da denne etter litt tids bruk fører til mer trøbbel enn nytte.
Snøre
Her brukes det stort sett bare multifilament, det er tynt og sterkt. Her holder det med tykkelse 0,20 – 0,30.
Dette er helt dødt og en føler det minste napp med en gang da det ikke strekker seg som vanlig sene gjør.
Det er en del dyrere enn vanlig sene, men er mer holdbart, så det holder seg i mange år og en trenger ikke å fylle opp hele snella med dette. Det er vanlig å ”fylle” opp med vanlig sene først på snella for så å avslutte med multifilament de siste 110m eller helst 270 m for å ha noe å gå på, da det hender man bør kutte av noen meter.
Tackler
Her er det mye rart å få kjøpt og det meste er ikke godt nok, mest på grunn av at de enten har for mange kroker eller at de er for korte. Så de fleste av oss lager disse selv.
De bør ha en lengde på 2m eller mer og mest vanlig med 2 opphenger løkker hvor en trer på noen selvlysende perler foran kroken.
Lengden mellom opphenger løkkene bør være så lang at den nederste kroken er i vannet når du har den første kroken oppe i båten. Da kan man ta av en og en fisk viss man får flere fisker samtidig.
Slep
Slep består enkelt av en sene på ca 40 til 100 cm med en krok i enden og som festes til en bom. Og her gjelder det også å pynte litt opp med selvlysende perler eller slanger eller begge deler.
Fiske med bom og slep er meget effektivt og noen mener at man tar 70 til 80 % av fangsten på et slep.
Kroker
I Drøbak brukes det stort sett krokstørrelser fra 8 og opp til 4/0
De minste størrelsene brukes når det er poengfiske, hvor det gjelder mest å få antall forskjellige slag, mens under vanlig fikse er det størrelse 1/0 og større som brukes.
Her finnes mange utgaver, Circle kroker, med rett eller bøyd hode, med og uten mothaker på skaftet, røde, grønne, og sorte o.s.v. Her er ingen fasit på hva som er best, men det er viktig at de alltid er skarpe.
Søkker
Her brukes det tyngder fra 200 til 500 gram, i noen spesielle tilfeller kan 100 grams brukes, avhenger av dyp og strøm på stedet man fisker, så det gjelder å ha med et lite utvalg i dette også.
Man kan også fjerne kroken på en pilk og bruke den som søkke også, gjelder da å ha en mest mulig sylinderformet fasong på den så den går rett nedover og ikke sjener ut til siden.
Pilker
Få av oss pilker i Drøbak, da det stort sett er agnfiske som gir mest fangst. Men et lite utvalg i pilker fra 200-400 gram er greit å ha med seg.
Diverse
Noe en MÅ ha med seg er flyteplagg og kniv.
De fleste går raskt til anskaffelse av en kombinert flyte/varmedress, da det noen ganger kan være ganske så ekstremt vær..
Utenom ekstra kroker, svivler, perler og sene er det greit å ha med en klepp eller håv (stor), en tang og en krokutløser når fisken har svelget kroken din.
Ett håndkle eller en tøyfille til å tørke seg med er også kjekt å ha med seg.
En meter teller er også kjekt å ha, disse får en kjøpt løst, men noen sneller har dette innebygd, viktig at den teller meter så slipper man og regne om til meter viss den viser for eksempel i fot… fisken står veldig sjeldent på bunnen, veldig ofte taes det meste av fangsten et stykke oppe i vannet og da er det greit å vite hvor dypt man er.